top of page

BIJEN

Hommels

Add Date here

Hommels zijn ook bijen. Er zijn diverse soorten hommels. Hommels bestuiven ook veel bloemen en planten en leven in kleine kolonies van enkele honderden hommels. Nuttige insecten dus!

Soms nestelen ze in de grond, soms in boomholtes of in spouwmuren maar soms ook in nestkastjes voor vogels!

Met name steenhommels en boomhommels zoeken vaak een oud nestkastje op.  Hommels zijn op zich vriendelijk maar soms hangt het nestkastje op een plek waar veel mensen langslopen en kan dat niet gewenst zijn. In die gevallen kun je 's avonds het nestkastje verplaatsen naar een andere plaats. Hommels zijn beschermd!

Wilde bijen

Naast honingbijen (de bijen die in kolonies/bijenkasten en korven leven en gehouden worden door imkers), zijn er ook wilde bijen. In Nederland zijn er zo'n 350 soorten wilde bijen.

Deze wilde bijen leven vaak solitair maar soms ook in kleine groepjes/kolonies.

Het gaat niet zo goed met de wilde bijen in Nederland. Er zijn te weinig geschikte planten/bloemen het hele jaar rond beschikbaar, gebiedjes waarin deze bijen kunnen leven liggen soms te ver van elkaar af, waardoor ze elkaar niet kunnen bereiken. Of er is simpelweg te weinig nestruimte.

Wilde bijen leven soms in holletjes in het zand (graafbijen) en soms in kleine gaatjes of in holletjes.

Om deze bijen te helpen kun je een insectenhotel bouwen, een plek met veel gaatjes van diverse diameters doorsnee waarin deze bijen hun eitjes kunnen leggen.

Heel leuk om te zien dat ze deze gaatjes dichtmetselen (metselbijen) en dat het jaar erna de jonge bijtjes eruit kruipen!

Winterbehandeling

December

De varroamijt is een plaag voor het bijenvolk, deze mijt legt haar eitjes in de cellen van het wasraat waar ook het bijenbroed in zit. De varroamijt is het beste te bestrijden als deze op de bijen zit en niet in het broed. De bijen koningin stopt na de eerste nachtvorst met het leggen van eitjes. Drie weken later (van ei tot bij duurt drie weken) is dan een goed moment voor een behandeling met oxaalzuur. Mits het die dag tussen de -5 en de +5 graden is. De bijen zitten dan in wintertros en de bijen zitten dan compact bij elkaar en de bestrijding werkt dan optimaal. De dagen erna vallen de dode mijten dan van de bijen af. Tijdens deze behandeling kun je als imker ook meteen de bezette straatjes bijen in de bijenkast tellen om te kijken of je volken sterk, matig of zwak zijn.

Zwermen

Juli

Wanneer een bijenvolk zich optimaal heeft ontwikkelt en groot genoeg is komt het in zwermstemming, de koningin verlaat dan met ongeveer de helft van het volk de bijenkast en gaat zwermen. Zo'n zwerm bestaat uit tienduizenden bijen. Een indrukwekkend fenomeen. De zwerm gaat ergens hangen en speurbijen zoeken een nieuwe nestgelegenheid. Het oude nest blijft achter voor de dochter van de oude koningin. In Nederland is nagenoeg geen nestgelegenheid in het wild en daarom zijn imkers blij met een zwerm, een nieuw volk!

Koninginnen teelt

Mei

Een bijenvolk heeft eigenschappen die meetbaar zijn.. Denk aan poetsgedrag, zachtaardigheid, raatvastheid en zwermlust. Door na te telen van koninginnen van volken met de juiste eigenschappen kun je bepaalde wenselijke eigenschappen in stand houden of verbeteren. Bijen is leven doet ook mee aan een dergelijk project. Larfjes van een geselecteerde koningin worden in dopjes gedaan die vervolgens door een pleegvolk verzorgd worden, deze larven krijgenkoninginne gelei als voedsel en groeien uit tot koninginnen. Na aanparing met de juiste populatie darren onstaat er een bevruchte koningin met de juiste eigenschappen.

Hopeloos moerloos

Juni

Wanneer een koningin doodgaat zet het volk een redcel op op een eitje van enkele dagen oud. Deze larve krijgt speciale voeding, zgn. koninginne gelei en groeit uit tot de nieuwe koningin. Als dit proces mislukt is het volk hopeloos moerloos. Als er geen reserve koningin is zo laat in het jaar dan kun je het volk afslaan uit hun kast. De bijen vliegen dan naar buurvolken waar ze zich inbedelen. Dit volkje vormde eerst een tros op de plaats van hun oude kast en bedelde zich later in.

Inwinteren

September

Een bijenvolk overleeft de winter in de bijenkast die door het volk zelf op de juiste temperatuur gehouden wordt. Hiervoor is energie nodig dat de bijen uit honing halen. Een volk heeft ca. 15 kilo nodig.

 

Als imker bepaal je de aanwezige hoeveelheid in het volk en voer je indien nodig in september suikerwater bij zodat de bijen niet verhongeren gedurende de winterperiode.

Honingoogst

Juni

Soms heb je een mager jaar wat betreft de honingopbrengst. Wisselvallig weer waardoor de bijen op de regenachtige dagen binnenzitten en de binnengebrachte honing zelf gebruiken. Ook is de vele regen niet goed voor vele bloemsoorten die daardoor minder nektar geven. Voor de bijen zelf is er voldoende maar de vele mensen die ernaar vragen moeten we teleurstellen.Om een eetlepel honing te verzamelen moet één bij ca. 4.000 bloemen bezoeken, een bij vliegt in een 3 km. rond de bijenkast. Voor een Kg. moet 50.000 km. worden gevlogen, dat is bijna de aarde rond! Gelukkig is het ene jaar het andere niet.

Zwermen

Juni

Ieder jaar gaan, als de imker geen maatregelen treft, de bijenvolken als ze groot genoeg zijn geworden zwermen.

De oude koningin heeft eitjes in zgn. moercellen aangezet en deze worden door de werksterbijen met speciaal voedersap gevoed zodat hier nieuwe koninginnen uit geboren worden.

 

De oude koningin verlaat dan met een deel van de vliegbijen de bijenkast en gaat op zoek naar een nieuw onderkomen.

Het oude nest in de bijenkast laat ze achter voor haar dochter.

 

Zonder tussenkomst van een imker kan een zwerm in Nederland meestal niet overleven door gebrek aan natuurlijke nestgelegenheid (holle boom). Ziet u een zwerm neem dan contact op met een imker.

Darrenraat snijden

Mei

Bijenvolken hebben te leiden onder de varroamijt. Deze mijten kunnen als ze niet bestreden worden het bijenvolk vernietigen.

 

Zonder ingrijpen van de imker kunnen honingbijen niet overleven. De varroamijt heeft voorkeur om eitjes in darrenraat te leggen. Door dat raat weg te snijden haal je een groot deel van de mijten uit een bijenvolk.

Afleggers

Mei

Om aankomende zwermdrift in bepaalde volken wat te verminderen hebben we de keuze gemaakt om enkele zogenaamde broedafleggers te maken.

 

Kortweg zijn dit enkele ramen met broed in alle stadia (eitjes, larfjes en poppen) en enkele ramen met stuifmeel en honing, die met een hoeveelheid jonge bijen en zonder koningin in een apart bijenkastje worden gezet.

 

Doordat er geen koningin is gaan de bijen een larfje 'promoveren' tot toekomstige koningin.

De cel waarin het larfje zit wordt uitgebouwd tot een grotere 'redcel'.

Het wordt gevoerd met eiwitrijke koninginnengelei en kan zo uitgroeien tot een nieuwe koningin.

Op deze wijze ontstaat er bovendien een nieuw bijenvolkje.

Voorjaarswerk

April

De bijen zijn alweer ruim een maand in de ban van de voorjaarsbloesems,  els, wilg, sleedoorn, prunus , crocus en sneeuwklok etc.De koningin legt volop eitjes en de bijenvolken groeien hard. Zo hard dat de winterbehuizing te krap word.Als Imker maak je per volk de keuze om meer ruimte te geven of door een volk te splitsen. Deze zogenaamde afleggers worden toekomstige volken.

Voorjaarscontrole

Maart

Blauwe lucht, een voorjaarszonnetje en temperaturen richting de 15 graden. Mooi weer voor de eerste voorjaarscontrole.
 
Van alle bijenkasten zijn de bodems er even onderweg gehaald en gereinigd. Er lagen de nodige dode bijen op maar dat is normaal. Deze bijen hadden als taak om de koningin gedurende de winter warm te houden.
 
Alle volken zijn in goede doen en goed de winter doorgekomen. De eerste bijen vliegen al met stuifmeel naar de kast, een teken dat er ook al broed in de volken aanwezig is. Een goede start van een nieuw bijenjaar!

Reinigingsvlucht

Januari/februari

De temperatuur bereikt op een mooie winterdag soms al een waarde van 11 graden celsius, de zon schijnt volop en dit is voor de bijen de prikkel om voor het eerst na de winter uit te vliegen voor hun reinigingsvlucht.
 
De bijen ontlasten zich namelijk niet in de bijenkast en vliegen vanwege te lage temperaturen lange tijd niet uit. Hun darmen raken daardoor vol met onverteerbare deeltjes uit de winter voedsel voorraad, de honing. Tijdens de reiniginsvlucht kunnen de bijen zich eindelijk weer ontlasten.
 
Door deze massale vluchten van de bijen is meteen duidelijk dat er dan nog géén wintersterfte is geweest.

Wintertros

December

De bijen komen in het najaar niet meer buiten bij een temperatuur lager dan zo’n 8°C (in het voorjaar komen ze dan pas weer naar buiten). Het bijenvolk gaat in een rusttoestand, en de bijen kruipen naarmate het kouder wordt steeds dichter bij elkaar: de wintertros. De wintertros heeft een bolvorm omdat de bolvorm in verhouding tot haar inhoud het minste een warmteverliezend oppervlakte heeft.


Hoe lager de buitentemperatuur hoe dichter de bijen tegen elkaar gaan zitten. In het binnenste van de wintertros blijft de temperatuur 14-15°C, en bij de buitenste bijen is de temperatuur ongeveer 10°C. De individuele bijen nemen honing op en zetten de energie van deze honing middels het bewegen van de vliegspieren, losgekoppeld van het bewegen van de vleugels zelf,  om in warmte. Deze warmteontwikkeling gebeurt alleen in het borststuk (het achterlijf dient juist als koelelement).

Darrenslacht

September

Bij honingbijen is er ieder jaar sprake van de zogenaamde darrenslacht of darrenmoord. Afhankelijk van de seizoensomstandigheden vindt vroeger of later in de herfst dit fenomeen plaats!

 

De darren (mannetjes bijen) worden door de werksters de bijenkast uitgewerkt en soms zelfs doodgestoken. Darren hebben in de winter als het paarseizoen voorbij is geen functie in het bijenvolk. Om de overlevingskans van het volk in de winter te vergoten is het efficiënter dat er niet overbodige kostgangers in het volk verblijven. De darren worden daarom jaarlijks uit de kast gestuurd en omdat ze niet kunnen overleven buiten het volk zullen ze sterven.

 

In het voorjaar zal de koningin weer onbevruchte eitjes leggen waar een nieuwe generatie darren uit geboren zal worden.

Varroabestrijding

Augustus

De honing is weer geslingerd en de bijen maken zich op voor de winter.Er worden voorraden voer aangelegd in de raten en de zogenaamde winterbijen, de bijen die de winter gaan overleven, worden geboren.'s Winters houden de bijen elkaar als tros warm in de kast tot ze in het voorjaar weer gaan uitvliegen voor een nieuwe cyclus.Voor de imker is het nu tijd om de varroamijt te bestrijden. Bijen is leven doet dat door middel van etherische olie van tijm. Deze olie wordt gedurende een aantal weken verdampt in de bijenkasten. De mijten verdragen deze geur niet en kunnen zodoende geen nieuwe eitjes afzetten in de raten. De mijten vallen uit de kast, door het bodemrooster en zodoende neemt hun aantal flink af

Please reload

© 2014 by BIJEN is LEVEN. All rights reserved.

bottom of page